Ingrediënten

4-6 plakjes bladerdeeg
suiker om te bestrooien
200 g Zwitserse room 
aardbeien, gehalveerd
abrikozenjam

Voor de Zwitserse room
100 ml melk
10 g suiker
10 g custardpoeder
½ vanillestokje
100 ml slagroom, licht geklopt en gezoet
1 bl gelatine

Extra nodig

plaatje of ondiepe schaal
plasticfolie
siliconen bolmatje of 4-6 ovenbestendige kommetjes
spuitzak

Werkwijze

Verwarm de oven voor op 185 ⁰C.

Prik met een vork heel veel gaatjes in het bladerdeeg om te voorkomen dat het te veel gaat ‘werken’ in de oven. Bestrooi de plakjes bladerdeeg met suiker en leg ze over de bolle kant van het silliconen bolmatje of de kommetjes (als je kommetjes gebruikt: vergeet ze van tevoren niet in te vetten). Bak het bladerdeeg ca. 20-30 minuten in de oven, tot het mooi goudbruin en gaar is. Laat afkoelen.

Laat voor de Zwitserse room de gelatine weken in ruim koud water. 
Maak een papje van de suiker, het custardpoeder en een scheut melk. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Breng de resterende melk aan de kook met het vanillemerg én het vanillestokje.
Neem de pan van het vuur en voeg een kleine hoeveelheid warme melk toe aan het custardpapje. Roer goed door en voeg al roerende de rest van de melk toe. Giet alles terug in de pan, plaats de pan weer op het vuur en laat de room even goed doorkoken. Giet de room uit op een plaatje of een ondiepe schaal en laat afkoelen. Dek af met plasticfolie om velvorming te voorkomen. 

Roer de afgekoelde banketbakkersroom los. Spatel een beetje van de slagroom door de banketbakkersroom, en vervolgens ook de rest van de slagroom. Verwarm de gelatine (niet uitknijpen) met een klein beetje aanhangend water in een pannetje tot hij is opgelost en roer dit goed door het roommengsel.

Vul een spuitzak zonder spuitmondje met de Zwitserse room en vul de bladerdeegschelpen hiermee. Verdeel hier dakpansgewijs de gehalveerde aardbeien over. Als je ze afsmeert met een beetje verwarmde abrikozenjam, gaan ze mooi glanzen. 

Zelf bladerdeeg maken?

Je kunt natuurlijk kant-en-klaar bladerdeeg gebruiken, maar er gaat niets boven vers, zelfgemaakt bladerdeeg! Hoe je dat doet? Tijdens de tweedaagse themacursus Bladerdeeg leer je bladerdeeg maken volgens vier verschillende methodes.

Wij gebruiken (analytische) cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website kunnen bieden.