Voor een benefietavond voor Kinderfonds MAMAS op 30 december organiseerde SBS6 candidcamera-acties waarbij bekende Nederlanders door hun vrouw en kinderen in de maling worden genomen. Of ik daar ook aan mee wilde doen. Leuk! Alleen kiezen wij ervoor om ons privéleven buiten de publiciteit te houden. Dus mijn antwoord was kort en simpel: ‘Als jullie een papa-mamabedrijf een goede insteek vinden, dan weet ik zeker dat er een aantal collega’s is dat graag meehelpt!’

En voor ik het wist, zat ik om tafel met een aantal mensen van de redactie. Zij hadden al een plannetje bedacht: als we Robèrt kunnen verleiden met iets wat hij zó gaaf vindt, gaat hij ongetwijfeld mee in het verhaal zonder zich af te vragen of er misschien iets niet klopt. We kwamen al snel uit bij een bezoek van een delegatie rijke Chinezen in ons bedrijf. Robèrt wil al heel lang graag uitgezonden worden door de PUM, een organisatie die Nederlandse ambachts- en vaklieden naar landen stuurt om daar collega’s in hun vakgebied te helpen en adviseren.

Meteen dacht ik aan Ranti Tjan, directeur van het EKWC bij ons op het KVL-terrein. Hij heeft een goede klik met Robèrt, veel contacten in Azië én hij probeert altijd handel voor ons te organiseren, zoals wij ook proberen om hem te helpen als die kans zich voordoet – een fijne collegiale relatie dus. Als we hem in het complot konden betrekken, zou dat een geloofwaardige aanleiding van het Chinese bezoek zijn. En zo hadden we na nog twee bijeenkomsten met de redactie een zo goed als waterdicht plan bekokstoofd.

Strikte geheimhouding
De voorbereidingen geheim houden voor Robèrt vond ik misschien wel een van de moeilijkste dingen om te doen. Ik ben zó slecht in liegen! Niet dat ik roomser ben dan de paus, maar de kans is nogal groot dat ik mezelf verraad… Mijn eerste gedachte toen Kinderfonds MAMAS mij belde, was dan ook: als ik dit maar niet alleen hoef te doen, denk ik dat ik het wel kan. Uiteindelijk waren behalve Ranti en ik nog drie collega’s uit de bakkerij en twee collega’s van kantoor op de hoogte – en méér dan bereid om mee te doen! Om de kans op uitlekken zo klein mogelijk te houden, besloten we de rest van de collega’s pas op het allerlaatste moment in te lichten.

Alarmbellen
En toen kwam de dag van de eerste opnames, waarbij we met de collega’s in scène zetten hoe wij de candid-actie vormgaven. Dit planden we op een avond, zodat we niet gestoord zouden worden door Robèrt… In de agenda zette ik een afspraak met broodbakker Brian, patissier Rens en chocolatier Henry ‘om een bedrijfsbrede takenlijst op te stellen’. Robèrt zou thuis bij de kinderen blijven.

Tot zover niets aan de hand. Maar de dame van Kinderfonds MAMAS die die avond ook langskwam voor de opnames, maakte de vergissing zich te melden bij collega’s uit de winkel en te vertellen dat de cameraploeg onderweg was. Meteen gingen daar natuurlijk de alarmbellen af: hoezo opnames zonder Robèrt?! De eerste lichte paniek ontstond…

Gelukkig bleek managementassistente Karin direct van grote waarde in het complot. Zij zette gauw een afspraak voor mij met Kinderfonds MAMAS in de bedrijfsagenda. Veel van onze collega’s hebben toegang tot die agenda op hun telefoon, dus bij vragen konden we de komst van de dame verklaren; stond gewoon in de agenda! En de camera’s waar ze het over had? Ach, dat was vast een vergissing van haar… Enfin, de rest van de avond verliep op rolletjes: het eerste filmpje stond erop en het fundament van de candid was gelegd.

Door het oog van de naald
Ik was nog maar net thuis na de opnames, of Robèrt pakte zijn telefoon: ‘Wat voor afspraak had jij vanavond nog naast die met de collega’s? Iets met Kinderfonds MAMAS? Wat willen zij?’ Ik improviseerde dat ze in 2018 graag een actie met ons willen doen, maar dat we die invulling nog verder bespreken in het nieuwe jaar… Gelukkig ging Robèrt er verder niet op in. Pff, daar kwam ik goed weg!

Het resultaat van de – zeer geslaagde – candid kun je zaterdag 30 december vanaf 20.30 uur bekijken tijdens POWERMAMAS op SBS6. Hier lees je hoe Robèrt de stunt ervaren heeft.

 

Kinderfonds MAMAS

Kinderfonds MAMAS steunt lokale Zuid-Afrikaanse vrouwen die opstaan voor kinderen in ernstige armoede. Deze vrouwen organiseren zelf dagelijkse zorg, bescherming, eten, warmte en liefde voor zo’n 40.000 kinderen in 43 projecten.

Wij gebruiken (analytische) cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website kunnen bieden.