Er zijn vele verschillende recepten voor bierbrood! Je kunt inderdaad proberen om het vocht in het recept simpelweg te vervangen door bier. Maar wat ik zelf lekkerder vind, is om bierbrood te maken met een kookstuk van zaden en pitten of granen (bijvoorbeeld haver- of roggekorrels) die je in bier hebt laten weken.

In de bakkerij bakken wij ons abdijbrood bijvoorbeeld als volgt:

  1. Op dag één laten we gebroken roggekorrels weken in abdijbier. Hier nemen we de tijd voor, zodat de korrels na afloop helemaal zijn verzadigd en de smaak van het bier hebben overgenomen.
  2. Op dag twee koken we de geweekte roggekorrels 1,5 uur in de oven op 170 ⁰C; dit noemen we het kookstuk.
  3. Op dag drie draaien we een mooi brooddeegje met 40% kookstuk. Omdat wij met desem werken, laten we het deeg nog een nacht rusten in de koeling.
  4. Op dag vier vormen we het deeg tot broden, die we nog een laatste keer laten rijzen en tot slot bakken in de vloeroven voor een optimale korstvorming.

 

 

Wij gebruiken (analytische) cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website kunnen bieden.