Ingrediënten

Voordeeg
28 g volle melk (ca. 28 ⁰C)
13 g verse gist
28 g bloem

Deeg
245 g bloem
3 eieren
6 g zout
17 g basterdsuiker
16 g kristalsuiker
5 g citroenrasp
165 g boter, op kamertemperatuur, in stukjes

losgeklopt ei om af te strijken
winddroge rozijnen (zie kader)

Extra nodig

plastic bak met deksel
deegroller
stekers in paasvormpjes (bijvoorbeeld haasjes, haantjes, lammetjes)
bakplaat, bekleed met bakpapier
kwastje

Werkwijze

Los voor het voordeeg de gist op in de melk en voeg de bloem toe. Meng alles goed door elkaar en laat 30 minuten rusten op kamertemperatuur. Je ziet daarna dat het deeg in volume is toegenomen.

Voeg alle overige ingrediënten behalve de boter toe en kneed alles met de keukenmachine in 8-10 minuten op volle snelheid tot een samenhangend deeg. Voeg de boter toe en kneed het deeg voorzichtig af. Controleer of het deeg voldoende glutenvorming heeft door het heel dun uit te rekken: het is klaar als je het zo dun kunt uitrekken dat je erdoorheen kunt kijken zonder dat het al te veel scheurt. Leg het deeg in de plastic bak met deksel en laat het een nacht rusten in de koelkast.

Kneed het deeg de volgende dag weer even goed door op een met bloem bestoven werkbank. Het briochedeeg is nu klaar voor verdere verwerking.

Rol het deeg uit op ca. 1 cm dikte, steek er diverse paasvormpjes uit en leg ze op de bakplaat. Bestrijk de broodjes met ei, breng winddroge rozijnen aan als oogjes en laat ca. 60 minuten narijzen.

Bak de broodjes op 220 ⁰C, ca. 8 minuten. Of tot ze mooi goudbruin en gaar zijn; de precieze baktijd is afhankelijk van je oven en de grootte van de stekers.

Tip
Gebruik je stekers van verschillende groottes? Houd dan ook rekening met verschillende baktijden. Bak op kleur, dan zit je waarschijnlijk goed!

Winddroge rozijnen

Om te voorkomen dat de rozijnen water ‘stelen’ van het deeg, moeten ze winddroog zijn. Daarvoor moet je ze een dag van tevoren wassen en zo’n 20 minuten weken in water van ongeveer 30 ⁰C. Giet af en laat drogen op een theedoek. De volgende dag kun je de rozijnen gebruiken.

Wij gebruiken (analytische) cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website kunnen bieden.