Afgelopen week was Leontien van Moorsel bij ons te gast. Als ambassadeur van de bakkerijbranche maakt zij een serie over bakkers. Uiteraard gaat ze daarvoor op bezoek bij de warme bakker. Een van de bakkers ben ik, en tijdens haar bezoek wist Leontien me iets heel interessants te vertellen over sporten ‘op desembrood’.

Leontien kwam dus bij ons over de vloer voor opnames. Altijd leuk om over mijn vak te mogen vertellen! Leontien kwam op mij over als een zeer gedreven dame die – je kent me inmiddels een beetje – weet te inspireren met haar passie. Grappig detail is dat zij dat over mij ook zei. Als je iets met zoveel enthousiasme doet, dan werkt het blijkbaar aanstekelijk. Of je dan brood bakt, fietst, schrijft of nog iets van heel andere orde doet.

Sporten ‘op desembrood’
Leontien heeft natuurlijk veel ervaring in de wereld van de topsport en houdt zich dan ook bezig met een gezonde leefstijl. Toen we het over brood kregen, vertelde ze dat ze gemerkt had dat het voor haar goed werkt om drie uur te sporten ‘op desembrood’. Als ze brood at dat snel en opgejaagd gebakken is, zoals gistbrood, was dat effect na anderhalf uur al weg. Dit was niet iets wat ik haar in de mond legde, maar waar ze spontaan mee op de proppen kwam. Dat doet mijn bakkershart goed!

Grootschalig onderzoek
Gelukkig wordt dat op dit moment in een vierjarig onderzoek in Maastricht ook uitgezocht: is desembrood inderdaad gezonder? En wat is dan het verschil met gistbrood? De uitkomst zie ik met vertrouwen tegemoet; ik hoor het al van veel mensen. Voor mijn gevoel is dan wel voorwaarde dat ook de lange rijs- en rijptijd in acht genomen wordt. Juist na twintig uur zijn er verschillende omzettingen in het deeg die je anders mist; dat weten we al wel zeker. Leontien onderschrijft onze bevinding en die van vele klanten in elk geval.

Fijne dagen!
Robèrt

PS Het resultaat van de opnames met Leontien bekijk je hier

Wij gebruiken (analytische) cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website kunnen bieden.