Laatst had ik weer een bijeenkomst met mijn Belgische collega’s van de Créateurs de Desserts, een club vaklui die het beroep van de ambachtelijke brood- en banketbakker naar een hoger plan willen tillen. Altijd inspirerend! En er wordt volop gelachen.

Behalve vakinhoudelijke kwesties komen tijdens die bijeenkomsten natuurlijk zaken als het assortiment en prijzen ter sprake. Omdat wij het enige Nederlandse bedrijf zijn in de club, zijn we voor de andere leden op dit punt vaak onderwerp van vermaak. Zoals wij de Belgenmoppen hebben, hebben de Belgen immers ook hun grapjes over Nederlanders…

Waarom zo duur?
Tja, hoe wij Nederlanders kijken naar voeding en luxe is een dingetje bij de Belgen. Ik probeer dan toch altijd uit een soort wij-gevoel ons gedrag goed te praten. Soms tegen beter weten in… Nederlanders zijn in een winkel bijvoorbeeld niet bang om te vragen waarom iets ‘zo duur’ is. Waarom kost dat gebakje €3,25 als het in de supermarkt maar de helft kost? Als ik die vraag krijg, leg ik uit dat die kosten gaan zitten in kwaliteitsingrediënten en de hoeveelheid werk die het kost om zo’n gebakje op ambachtelijke wijze te maken. Ik weet dat een collega-patissier elders in het land de bal altijd terugkaatst met de vraag of de klant ook bij de supermarkt heeft gevraagd waarom het gebakje daar maar de helft kost… Mijn Belgische collega’s moesten daar heel hard om lachen.

De spijker op z’n kop
Toen ik vertelde dat wij ook regelmatig de vraag krijgen wat de prijs van een gebakje is als men er bijvoorbeeld tien koopt, vielen de Créateurs even stil. Waarna een van hen vroeg of ze dat dan ook vragen als ze een biertje gaan drinken in de kroeg. Heerlijk: een Belgische spiegel om ons eigen gedrag te bekijken. Verhelderend, het slaat de spijker op z’n kop. Alleen vraag ik me af of het gewaardeerd wordt als ons winkelteam dit soort vragen zo zou beantwoorden…? Wij houden het dus toch maar gewoon bij de uitleg over hoe we werken en waarom we dat doen. Dat vertellen we dan ook graag!

Fijne dagen!
Robèrt

 

Wij gebruiken (analytische) cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website kunnen bieden.