De hoeveelheid rijsmiddel op je deeg kun je gemakkelijk berekenen met percentages, uitgaande van de hoeveelheid bloem en/of meel als 100%.

  • Desem: 15-25% (+ 0.5% gist om het rijsproces op gang te brengen). Op een recept van 500 g bloem gebruik je dus 75-125 g desem (+ 2,5 g verse gist).
  • Verse gist: 6-8% voor kleine broodjes, max. 3% voor grote broden. Op een recept van 500 g bloem gebruik je dus 30-40 g gist voor kleine broodjes en tot 15 g gist voor grote broden. 

Voor precieze hoeveelheden zul je een beetje moeten experimenteren. Uiteindelijk houd je de hoeveelheid rijsmiddel aan waarmee je naar je eigen smaak het lekkerste brood bakt.

Meer leren over brood bakken?

Dan zijn onze broodcursussen iets voor jou. Het team van Robèrt leert je de fijne kneepjes van het vak.

Wij gebruiken (analytische) cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website kunnen bieden.