De vorige keer vertelde ik al over onze ambities om mee te doen aan de Champions League van de patisserie. En dat we daarom onder andere het recept van onze tompoucen hebben aangepast. Afgelopen week hebben we een andere wens van mij in vervulling laten gaan, een wens die ik al had sinds de verhuizing naar de Almijstraat: samen met mijn collega’s Henry en Brian heb ik les gehad in drageren.

Bij drageren voorzie je een ‘vulling’ – zoals noten of gedroogde vruchten – van bijvoorbeeld een dun laagje chocolade of suiker. De combinatiemogelijkheden zijn bijna eindeloos. Wel vraagt elk type laagje om een andere techniek. Zo moet je er bij een chocoladelaagje voor zorgen dat je de chocolade zo snel mogelijk terugkoelt. Bij suiker is dat juist andersom: dan moet je het product verwarmen met droge lucht om het kristalliseren te versnellen.

Talloze smaakcombinaties
Uiteraard kun je ook lagen combineren. Neem bijvoorbeeld een amandel als kern met daaromheen een laag goede chocolade en tot slot een hard suikerlaagje… We hebben ook stukjes gekonfijte sinaasappel gedrageerd met pure chocolade. Omdat we de chocolade niet eerst hebben getempereerd (oftewel op temperatuur gebracht), zijn deze lekkernijen wat zachter dan onze sinaassnippers, die je waarschijnlijk al wel kent. En we hebben ook dropjes gedrageerd met chocolade en salmiakpoeder: een verrassende combinatie, om je vingers bij af te likken!

Nieuw hoofdstuk
Alles bij elkaar zijn we na een hele dag les op het punt gekomen dat we nu een idee hebben van wat er allemaal mogelijk is. Ik kan niet wachten op het volgende ‘hoofdstuk’: hartig! Daar was de dag te kort voor, maar hopelijk kunnen we dit snel verder onder de knie krijgen: ik merk dat mijn collega’s en ik al vol ideeën zitten. In de winkel kun je al proeven van onze experimenten, dus als je in de buurt bent…?

Fijne dagen!
Robèrt

Wij gebruiken (analytische) cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website kunnen bieden.