Ingrediënten

100 g basterdsuiker
200 g boter
300 g bloem
1 ei

Voor de vulling
100 ml melk

10 g custardpoeder
10 g suiker
½ vanillestokje
2 eiwitten
90 g suiker
25 ml water
125 g volle kwark

Extra nodig

springvorm, ingevet
blinde vulling
plaatje of ondiepe schaal
plasticfolie

Werkwijze

Verwarm de oven voor op 160 ⁰C.

Meng voor de bodem de basterdsuiker, de boter en het ei tot een gladde massa. Voeg beetje bij beetje de bloem toe tot je een mooi egaal deeg hebt. Bekleed de springvorm met het deeg en bak de bodem blind in de oven, ongeveer 20 minuten.

Maak een papje van een scheut melk, het custardpoeder en 10 g suiker. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Breng de resterende melk aan de kook met het vanillemerg én het vanillestokje.
Neem de pan met melk van het vuur en voeg een kleine hoeveelheid warme melk toe aan het custardpapje. Roer goed door en voeg al roerende de rest van de melk toe. Giet alles terug in de pan, plaats de pan weer op het vuur en laat de room even goed doorkoken. Giet de room uit op een plaatje of een ondiepe schaal en laat afkoelen. Dek af met plasticfolie om velvorming te voorkomen.

Breng 75 g suiker aan de kook met het water en laat het doorkoken tot het een temperatuur van 120 ⁰C heeft bereikt. Klop ondertussen de eiwitten los met een handmixer (dit recept is te klein voor een keukenmachine). Voeg de overige 15 g suiker toe en klop de eiwitten nu volledig stijf. Giet het hete suikerwater bij het eiwitschuim en laat de massa koud kloppen.

Spatel de banketbakkersroom, de kwark en het eiwitschuim door elkaar en stort de vulling uit op de zandbodem. Laat de flan nog wat kleuren in de oven op 210 ⁰C.

Wij gebruiken (analytische) cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website kunnen bieden.