Voor de interviewrubriek van bij Robèrt in de leer(fabriek) ga ik steeds in gesprek met een gepassioneerde vakman of -vrouw. Het leuke is dat er vooraf geen vragen worden opgesteld; het is veel meer een organisch gesprek dat ontstaat vanuit al dan niet gedeelde passie en ter plekke opgetekend wordt. Eerder leverde dat al leuke gesprekken op met onze eigen Luuk Broos, chef-kok van Kafé Van Leer, en de Belgische chocolatier Dominique Persoone. Voor het voorjaarsnummer hebben we biersommelier Fiona de Lange bereid gevonden om mee te doen. Wat een bevlogen vrouw!

De overeenkomsten tussen de passies van Fiona en mij zijn interessant. Bier en brood hebben immers grote raakvlakken. Het eindresultaat hangt bijvoorbeeld voor een groot deel af van de kwaliteit van de ingrediënten. De basis van zowel bier als brood bestaat uit granen, die vervolgens in een zorgvuldig verwerkingsproces de tijd krijgen om te rusten en rijpen. En in beide gevallen is er gist mee gemoeid (wat in het geval van desembrood wordt aangevuld met onder andere melkzuurbacteriën) én gaat het uiteindelijk om een natuurlijk proces dat maar deels te sturen is. Het is elke keer weer net anders, wat het in mijn ogen juist zo interessant maakt.

Respect voor het vak
Niet in de laatste plaats vraagt zowel brood als bier om vakmanschap. Zo vertelde Fiona dat de wildgroei van mensen die de laatste jaren zelf bier gingen brouwen, inmiddels weer wat afneemt. Bier maken blijkt veel moeilijker dan gedacht! Dat geldt op een zekere manier ook voor bakken, alleen draai ik het om: na de eerste afleveringen van Heel Holland Bakt zagen de kijkers hoe moeilijk het is om een goede tompouce of madeleine te bakken. Daarmee is het respect voor het ambacht en het product zelf gegroeid. En juist daardoor krijg ik zoveel energie van het overdragen van mijn kennis aan thuisbakkers en praten met andere gepassioneerde vakmensen.

Bier & spijs
Ik lust zelf best graag een biertje, maar moest na mijn gesprek met Fiona concluderen dat er nog veel lekkers te ontdekken valt. Zo vertelde ze enthousiast over een diner waar zij bijpassende bieren bij had uitgezocht in plaats van de geijkte wijn-spijscombinaties. 147 van de 150 gasten wist ze aan het bier te krijgen, zelfs verstokte wijndrinkers. Een goede combinatie voegt echt iets toe aan de eetbeleving en tilt zowel het eten als het bier naar een hoger niveau. Dus je mag één keer raden wat er die avond in mijn glas zat! Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik graag nog eens bij Fiona in de leer zou gaan om de kunst van bier-spijscombinaties te optimaliseren…

Meer hierover in het voorjaarsnummer van bij Robèrt in de leer(fabriek): vanaf 22 maart in onze winkel in Oisterwijk en op de deurmat bij onze abonnees. Met behalve het interview met Fiona natuurlijk weer heel veel achtergronden over bakkersproducten en grondstoffen én recepten voor wie thuis ook aan de slag wil.

Fijne dagen!
Robèrt

Fiona de Lange

Fiona de Lange is zytholoog (bierkundige), internationaal biersommelier en Certified Cicerone® (bierprofessor). Ze geeft advies in bier en spijs, neemt liefhebbers mee in de wereld van bier in haar vlogs op fionadelange.nl en is initiatiefneemster van de eerste nationale bierbank.

bij Robèrt in de leer(fabriek)

bij Robèrt in de leer(fabriek) is een seizoensmagazine met vier uitgaven per jaar en staat boordevol achtergronden, recepten en tips van de Meester. Geen nummer meer missen? Neem een abonnement in onze webshop. Liever eerst kennismaken? Kies dan voor een vrijblijvend proefpakket.

Wij gebruiken (analytische) cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website kunnen bieden.