Ingrediënten voor 15 stuks

500 g tarwebloem
50 g ei
10 g zout
25 g boter
25 g margarine
15 g basterdsuiker
30 g gist
280 ml melk

500 g bolussuiker (zie kader)
500 g banketbakkersroom (zie onder voor het recept)

Extra nodig

vochtige theedoek
bakplaat, bekleed met bakpapier

Werkwijze

Kneed alle ingrediënten behalve de bolussuiker en banketbakkersroom tot een soepel deeg. Verdeel het deeg in stukjes van 60 g. Bol deze op en laat 10 minuten rusten.

Leg een vochtige theedoek op je werkbank en strooi hierop de bolussuiker.

Maak rollen van de deegbolletjes. Begin met één hand en gebruik vervolgens twee handen, die je op de uiteinden van de rol legt. Door je handen steeds iets verder uit elkaar te bewegen wordt de rol langer. Rol het deeg, terwijl je dit doet, steeds door de suiker. Maak de rolletjes in etappes: eerst rolletjes van 10-15 cm, daarna steeds 5 cm erbij tot de rolletjes 25 cm lang zijn.

Leg alle deegrolletjes dicht bij elkaar en strooi er de rest van de suiker overheen, zodat ze als het ware verdwijnen in een berg van suiker. Na een minuut of 10 gaat het deeg een beetje ‘zweten’. Hussel de deegrollen nogmaals door de suiker.

Breng de rollen in het door jou gewenste model, bijvoorbeeld een krakeling, een knoop of een spiraal. Stop de uiteinden van de deegrollen onder het deeg. Leg de bolussen op de bakplaat en laat ze 50 minuten narijzen.

Bak de bolussen op 240 °C, 7-8 minuten.

Trek het bakpapier met bolussen en al direct na het bakken van de bakplaat en laat afkoelen voordat je ze opensnijdt en royaal vult met banketbakkersroom.

Banketbakkersroom

Ingrediënten

500 ml melk
1 vanillestokje
50 g suiker
50 g custardpoeder

Extra nodig

plasticfolie

Werkwijze

Maak een papje van de suiker, het custardpoeder en een scheut melk.

Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Breng de resterende melk aan de kook met het vanillemerg én het vanillestokje. Neem de pan van het vuur en voeg een kleine hoeveelheid warme melk toe aan het custardpapje. Roer goed door en voeg al roerende de rest van de melk stapsgewijs toe.

Giet alles terug in de pan, plaats de pan weer op het vuur en laat de room even goed doorkoken. Laat afkoelen. Dek de room af met plasticfolie om velvorming te voorkomen.

Tip: verwijder het vanillestokje pas op het moment dat je de room gaat gebruiken. Zo maak je optimaal gebruik van het aroma.

Bolussuiker

Je kunt je eigen bolussuiker maken door zelf de suiker met kaneel te mengen. Je kunt hiervoor kiezen uit kristalsuiker, witte, lichtbruine en donkerbruine basterdsuiker.

Meesterlijke instructievideo’s

Op www.meesterlijkbrood.nl demonstreert Robèrt in verschillende instructievideo’s de belangrijkste basistechnieken van brood bakken, o.a. kneden (met de hand én machinaal), opbollen en lang maken.

Broodcursussen

Meer leren over brood bakken onder begeleiding van team bij Robèrt? Dan zijn onze broodcursussen iets voor jou!

 

Wij gebruiken (analytische) cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website kunnen bieden.