Ingrediënten

250 g witte basterdsuiker
300 g boter
20 g ei
20 ml melk
4 g zout
175 g haverbloem
175 g patentbloem
175 g Zeeuwse bloem
4 g anijspoeder
3 g kardemompoeder
merg van 1 vanillestokje
5 g natriumbicarbonaat
5 g bakpoeder
losgeklopt ei om af te strijken
havervlokken
fijne kristalsuiker

Extra nodig

plasticfolie
deegroller
koekjesstekers naar keuze
bakplaat, bekleed met bakpapier

Werkwijze

Meng de basterdsuiker met de boter, het ei, de melk en het zout. Meng de beide soorten bloem, de anijs, kardemom, vanille, natriumbicarbonaat en het bakpoeder erdoorheen en kneed alles tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170 ⁰C.

Kneed het deeg nog eens goed door om het weer wat soepeler te maken. Rol het uit tot een grote lap van 3-4 mm dik en snijd er met stekers naar keuze zoveel mogelijk koekjes uit. Bestrijk de koekjes dun met ei, bestrooi ze met havervlokken of fijne kristalsuiker en leg ze op de bakplaat.

Bak de koekjes in 18-20 minuten goudbruin en gaar; de precieze baktijd is afhankelijk van de grootte van de koekjes.

Meer weten over haver?

Van veevoer tot veelzijdig ingrediënt in de bakkerij: haver maakt een comeback. Je leest er meer over in het winternummer van bij Robèrt in de leer(fabriek) – inclusief extra recepten!

Wij gebruiken (analytische) cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website kunnen bieden.