Begin je net met desembrood bakken, dan raad ik je aan om te beginnen met het witte desembrood uit mijn boek Meesterlijk brood.

Wit desembrood

Voor 2 stuks van ca. 400 g
400 g tarwebloem
100 g desem
2 g gist
8 g zout
230-240 ml water

Werkwijze
Meng de ingrediënten en kneed ze tot een min of meer soepel deeg. Het blijft min of meer slap, maar je moet het wel kunnen hanteren.

Leg het deeg in een met olie ingevette plastic bak met deksel. Laat minimaal 30 minuten rijzen; het rijsproces moet duidelijk op gang zijn gekomen.

Vouw het deeg voorzichtig op: één keer in de lengte en één keer in de breedte. Doe dit voorzichtig, want je wilt zoveel mogelijk de lucht in het deeg vasthouden. Doe het deksel weer op de bak en laat het deeg opnieuw 30-45 minuten rusten.

Vouw het deeg nogmaals één keer in de lengte en één keer in de breedte.

Neem het deeg uit de bak, verdeel het in 2 stukken en bol deze voorzichtig op. Laat de bollen 30 minuten rijzen tussen met bloem bestrooide deegkleedjes.

Modelleer het deeg tot mooie bollen en leg ze in rijsmandjes. Afhankelijk van het gewenste eindresultaat leg je de naad van de bollen naar boven (bolbrood) of naar beneden (bolbrood met krokante rand). Als je geen rijsmandje hebt, kun je ook een ‘non woven’ haarnetje in een plastic kom leggen en het deeg daarin leggen. Laat het deeg 15 minuten buiten de koelkast rijzen en dek af met plastic; let op dat het deeg niet in aanraking komt met het plastic. Leg het deeg nu 12-24 uur in de koelkast.

Haal het deeg uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen. Verwarm ondertussen de oven voor op 240 ⁰C.

Draai de rijsmandjes voorzichtig om boven een ingevette en met bloem bestrooide bakplaat, zodat de deegbollen erop rollen. Schuif de broden in de oven, verlaag de oventemperatuur na het inschieten naar 210 ⁰C en bak de broden 25-30 minuten.

 

Meer leren over brood bakken?

Tijdens onze broodcursussen leer je onder begeleiding van Team bij Robèrt alles wat je moet weten om thuis écht lekker ambachtelijk brood te bakken.

Meesterlijke instructievideo’s

Kneden, opbollen, lang maken: op www.meesterlijkbrood.nl vind je diverse instructievideo’s van de belangrijkste basistechnieken van brood bakken.

Meesterlijke bakboeken

In de boeken van Robèrt vind je nog veel meer recepten en informatie over basisbegrippen en -technieken m.b.t. brood bakken:

Wij gebruiken (analytische) cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website kunnen bieden.