Ieder jaar op 3 november, de naamdag van de heilige Hubertus, komt de pastoor naar onze bakkerij om onze hubkes te wijden. Zo ook dit jaar. 

Het katholieke geloof heeft veel gebruiken met aansprekende verhalen daaromheen. Voor mijn gevoel is dát de reden waarom we nog zoveel tradities in ere houden. Niet iedereen bij ons in het bedrijf is katholiek en soms krijgen we daarom vragen over bepaalde tradities. Dat helpt ons om scherp te krijgen waarom we dingen doen zoals we ze doen en het stimuleert om de mooie verhalen achter een aantal van onze producten nog eens te vertellen.

Hubkes
Het was ook te zien in een van de afleveringen van Robèrts televisieserie Brood: het wijden van de hubkes in naam van de heilige Hubertus. Deze broodjes worden gegeten op 3 november, de feestdag van deze heilige. Vroeger namen de kerkgangers zelf een broodje mee om het te laten wijden. Dit moesten ze dan droog opeten voordat ze iets anders mochten eten. Tegenwoordig zijn deze broodjes kadetjes waarin anijs is verwerkt. Het eten van deze heilige broodjes zou beschermen tegen hondsdolheid…

De legende van Hubertus
Hubertus had een passie voor de jacht en kon het niet laten om zelfs op Goede Vrijdag op pad te gaan met zijn geweer, iets wat in zijn tijd (ca. 683) zéér oneerbiedig was op deze dag. Net toen Hubertus een hert wilde schieten, draaide het dier zich om en verscheen er een kruis tussen zijn gewei. Hubertus werd opgedragen naar de heilige Lambertus te gaan, toen de bisschop van Maastricht. Hubertus zag in dat hij zijn leven moest beteren, schonk al zijn bezittingen aan de armen, werd priester en verkondigde het geloof in Brabant en de Ardennen. Toen Lambertus overleed, werd Hubertus zelfs de laatste bisschop van Maastricht en na zijn dood werd hij een van de populairste heiligen. Hij is de patroon van jagers, schutters, wiskundigen, metaalbewerkers en… honden!

Kom gerust kijken!
Traditiegetrouw komt vrijdag 3 november de pastoor bij ons langs om onze hubkes te wijden, die we vervolgens in de winkel verkopen. Ze zijn namelijk ook gewoon hartstikke lekker! We zijn voor de gelegenheid een half uur vroeger open, dus vanaf 7.30 uur, zodat geïnteresseerden kunnen komen kijken.

Hannelore Struijs maakte voor Omroep Brabant een mooi item over onze hubkes.

Wij gebruiken (analytische) cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website kunnen bieden.