Ja, dat klopt! Veel mensen denken bij roggebrood automatisch aan het donkere Friese roggebrood, maar dat dankt z’n kleur aan het lange productieproces. Roggebloem en -meel zelf zijn licht(grijzig) van kleur.

Fries roggebrood wordt gemaakt van gebroken roggekorrels, bevat relatief veel vocht en dankt z’n donkere kleur aan de lange baktijd – tot wel tien, vijftien uur – waarbij ook een zekere karamellisering plaatsvindt. Dat verklaart ook de wat zoetige smaak.

Brabants roggebrood wordt gemaakt van gemalen roggekorrels (roggebloem of -meel), dat ook vaak nog wordt gemixt met tarwe. Het bevat minder vocht en wordt ook minder lang gebakken. Dat geeft een kleur die inderdaad wel wat doet denken aan tarwebrood, maar dan wat grijziger. Als je in een recept roggebloem vervangt door roggemeel wordt het nog wel wat donkerder, maar nooit zo donker als Fries roggebrood.

Meesterlijke instructievideo’s

In zijn boek Meesterlijk brood legt Robèrt alle basistechnieken uit die bij brood bakken komen kijken: van kneden tot opbollen en modelleren.

Zien hoe hij die basistechnieken uitvoert? Bekijk dan de instructievideo’s op www.meesterlijkbrood.nl.

Wij gebruiken (analytische) cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website kunnen bieden.