Deze vraag krijgen we héél vaak in de bakkerij. En het eerlijke antwoord is dat daar nog geen goede oplossing voor is. Wij hebben hem althans nog niet gevonden.

Als je écht geen gluten mag, dan kun je dus eigenlijk geen lekker brood eten. Dat heeft te maken met de werking van gluten, die het deeg samenhang geven en zo zorgen voor een mooi mals brood. Daar is geen (gezond) alternatief voor, vandaar dat glutenvrij brood zo kruimelig is. Wij verkopen in de bakkerij overigens wel glutenvrije broodjes die ik lekker vind, maar omdat we die niet zelf maken (o.a. omdat onze bakkerij natuurlijk geen glutenvrije omgeving is), kan ik dat recept helaas niet delen.

Zoals sommige mensen misschien wel weten, hebben Pirjo en ik een zoon met coeliakie. Voor hem zoeken we vooral fijne alternatieven: pannenkoeken met rijst- en boekweitmeel, crackers of cake bijvoorbeeld (zoals deze quinoabroodcake uit mijn boek Meesterlijk brood). Dit zijn producten die (enigszins) in de buurt komen van brood, maar lekker luchtig brood met knapperige korst zoals we dat in de bakkerij maken, is glutenvrij niet haalbaar als je het mij vraagt…

Glutenvrije patisserie

De patisserie biedt met ingrediënten als boter, suiker, eieren en fruit meer mogelijkheden voor glutenvrije producten. Als je er geen problemen mee hebt om glutenvrije bloem te gebruiken, dan kun je zelfs aansluiten bij onze cursus Patisserie I (alleen even aangeven dat je glutenvrij wilt werken dus).

Wil je écht geen kruisbesmetting, dan vragen we nog even geduld. Waarschijnlijk gaan we in het najaar van 2018 namelijk een speciale glutenvrije cursus Patisserie I inplannen, als daar voldoende animo voor blijkt te zijn. Je leert dan de technieken zoals we die in onze reguliere cursus ook aanleren met gewone meel en bloem. Daarna kun je al wat meer variëren. Heb je ook de cursus Patisserie II gevolgd, dan ben je nog beter in staat om zelf recepten aan te passen, omdat je dan ook beter begrijpt wat diverse ingrediënten voor functie hebben.

Wij gebruiken (analytische) cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website kunnen bieden.