Volg simpelweg mijn desemstappenplan!

  1. Zet fruitschillen of rozijnen onder water in bijvoorbeeld een grote weckpot en laat dit op kamertemperatuur fermenteren. Roer het fruitwater elke dag om. Zo voorkom je dat het gaat schimmelen.
  2. Na een paar dagen gaat het fruitwater gisten. Zeef dan het water en vang het op; het fruit mag weg.
  3. Meng 100 g (tarwe)bloem met 100 ml fruitwater in een glazen pot. Roer goed en dek af met een deksel. Laat dit mengsel een uur op kamertemperatuur staan (of enkele uren, tot je ziet dat het rijsproces goed op gang is gekomen) en bewaar het daarna in de koelkast.
  4. Roer je desemstarter de volgende dag om en voeg ‘voeding’ toe: 50 g tarwebloem en 50 ml water. Laat weer een uur of enkele uren op kamertemperatuur staan voordat je hem terugzet in de koelkast.
  5. Herhaal stap 4 nog drie keer.
  6. Je desem is nu klaar voor gebruik.

Tip: als je een glazen pot of fles gebruikt en streepjes zet aan de buitenkant, kun je je desem zien groeien. Op dag vijf zie je het ook bruisen en bubbelen.

Wij gebruiken (analytische) cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website kunnen bieden.