Maak een kookschuim, oftewel een Italiaanse meringue!

Italiaanse meringue maak je met kokendheet suikerwater, waardoor de eiwitten bij de bereiding van het schuim gaar en heel stevig worden. Ze lopen dan niet meer terug. Bonusvoordeel is dat de eiwitten bij deze bereiding gepasteuriseerd zijn en je je dus ook geen zorgen hoeft te maken over voedselveiligheid. Iedereen kan hiervan genieten, ook bijvoorbeeld kinderen en zwangere vrouwen.

 

Italiaanse meringue

Ingrediënten
1 deel eiwit
2 delen suiker

Werkwijze

  • Klop het eiwit luchtig.
  • Voeg een beetje van de suiker toe en klop het eiwit nu volledig luchtig en stijf.
  • Verwarm de rest van de suiker met 1/3 water tot 120 ⁰C.
  • Voeg het hete suikerwater toe aan het opgeklopte eiwit terwijl de machine draait en klop de massa rustig koud (tot iets boven lichaamstemperatuur). Je kunt het zien als het goed is: het moet een mooi glanzende, zachte meringue zijn, een beetje satijnachtig.
  • Eventueel kun je de meringue afbranden met een gasbrandertje voor een subtiel roostersmaakje. Zo bescherm je het schuim tegelijkertijd tegen uitdrogen.

 

Cursus Meringue

Wist je dat er behalve Italiaanse meringue nog drie anderen soorten meringue zijn? Hollandse, Duitse en Franse. Van luchtig en bros tot taai en zacht: het verschil zit ‘m in de verhouding eiwit-suiker en de bereidingswijze. Tijdens onze themacursus Meringue leer je alles over de verschillende soorten meringue, hoe je ze maakt en wat je er allemaal mee kunt doen.

Zin in een cursus? Houd onze cursusagenda in de gaten.

Wij gebruiken (analytische) cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website kunnen bieden.