Desem is een levend product dat je moet onderhouden, wil je het kunnen blijven gebruiken. Ik zeg altijd: je moet van je desem gaan houden, wil je er goed voor kunnen zorgen. Vandaar dat veel bakkers hun desem ook wel een naam geven. Bij ons in de bakkerij in Oisterwijk noemen we onze desem op z’n Brabants ‘ons moeder’.

Na gebruik
Iedere keer als je je desem gebruikt, moet je uitgaan van de volgende stelregel: bewaar minimaal 10% als moederdesem. Deze moederdesem vul je met gelijke delen water en bloem weer aan tot 100%. Dus als je 100 g desem hebt, gebruik je daar maximaal 90 g van om brood mee te bakken. De 10 g die je overhoudt, vul je aan met 45 g bloem en 45 ml water. Dit laat je een uur of enkele uren op kamertemperatuur staan en daarna zet je het weer in de koelkast. Zo kun je er keer op keer brood mee bakken.

Overig onderhoud
Bak je niet elke dag brood met je desem, zoals wij in de bakkerij, maar wil je toch je desem bewaren en onderhouden? Dan raad ik aan om je desem zo’n twee keer per week te ‘verversen’. Dat betekent dat je 100 g van je desem afhaalt en dat deel weer aanvult met 50 g bloem en 50 ml water.

Wij gebruiken (analytische) cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website kunnen bieden.