Je kunt niet zomaar hetzelfde recept gebruiken voor een gevulde en een ongevulde cake. Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten cake, maar met de basisrecepten hieronder kun je de meeste varianten wel maken.

Cake zonder vulling

Ingrediënten

3 eieren
150 g kristalsuiker
150 g boter
150 g patentbloem, gezeefd
rasp van 1 (biologische) citroen
1,5 g zout

Werkwijze
  • Meng de eieren met de suiker, het zout en de citroenrasp en verwarm dit al roerend in een pannetje tot 37 ⁰C.
  • Klop het mengsel luchtig in de keukenmachine.
  • Smelt de boter tot hij bijna kookt, maar laat hem niet echt koken.
  • Spatel als de eieren voldoende luchtig geklopt zijn, eerst de bloem erdoor en vervolgens geleidelijk de boter.
  • Vul een bakvorm voor 3/4 met het beslag en bak de cake 1 uur in de oven op 140 ⁰C.

 

Cake met vulling

Dit recept is bij uitstek geschikt voor een vulling van bijvoorbeeld gekonfijte of gedroogde vruchten. Als je de vulling licht door de bloem haalt, zodat ze wat stroever wordt en zich als het ware kan ‘vastgrijpen’ in het beslag, wordt het resultaat nog mooier.

Ingrediënten

3 eieren
150 g basterdsuiker
150 g boter
150 g patentbloem, gezeefd
rasp van 1 (biologische) citroen
1,5 g zout
150 vulling naar keuze (bijvoorbeeld noten en krenten)

Werkwijze
  • Klop de boter in de keukenmachine op met de suiker, de citroenrasp en het zout.
  • Voeg één voor één de eieren toe, tot de eieren helemaal zijn opgenomen en een mooie luchtige massa is ontstaan.
  • Spatel met de hand de bloem erdoorheen en tot slot de vulling.
  • Vul een bakvorm voor 3/4 met het beslag en bak de cake 1 uur in de oven op 140 ⁰C.
Wij gebruiken (analytische) cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website kunnen bieden.