Vooropgesteld: zowel van bloem/meel uit de supermarkt als van de molen kun je uitstekend brood bakken. Maar er zijn wel nuanceverschillen.

In de industrie wordt graan in enorme hoeveelheden gemalen in heel grote maalmachines, waarna het product wordt gezeefd. Om meel of gebuild meel te maken, wordt daarna een deel van de verwijderde vezels weer toegevoegd aan de bloem. Dat betekent dat je een mix krijgt van de kern van de korrel uit één oogst, met wellicht andere delen van de korrel uit een heel andere oogst. Voordeel daarvan is dat je een heel constante kwaliteit krijgt. Maar vind je het juist leuk om te werken met de verschillen die de natuur nu eenmaal kent, dan is op molenstenen gemalen meel veel levendiger.

Daarnaast geldt: hoe beter de kwaliteit van de bloem of het meel (en vaak zijn de ambachtelijke varianten van de molenaar of de bakker wel beter van kwaliteit), hoe meer vocht het kan opnemen. In het geval van brood betekent meer water ook een beter eindresultaat: meer malsheid, een knapperige korst en langere houdbaarheid. Niet voor niets zei mijn vader vroeger altijd al: water is de beste ‘natuurlijke broodverbeteraar’ die er is.

Wij gebruiken (analytische) cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website kunnen bieden.