Veel mensen willen graag werken met desem. De lange rijs- en rijptijden van desem zorgen voor een mooie smaakontwikkeling, zodat je – in mijn ogen – optimaal brood kunt bakken. Maar het is best lastig om een goede desemcultuur op gang te krijgen, en dan ben je ook al gauw een week verder. Door een beetje water toe te voegen aan een gedroogde desembasis wek je de desem weer tot leven en zo kun je relatief snel een brood bakken met een karakteristieke desemsmaak.

Waar je met een ‘echte’ (zelfgemaakte) desem brood bakt in bijvoorbeeld minimaal 12 uur, kun je met desempoeder al in pak ‘m beet vier uur brood bakken; kijk voor de precieze rijstijd op de verpakking van het desempoeder. Bovendien is een deeg met desempoeder wat minder slap en dus makkelijker te hanteren.

Hoeveel desempoeder gebruik je?
Wij houden altijd 4% desempoeder aan t.o.v. de hoeveelheid meel/bloem. Gebruik je bijvoorbeeld een recept met 500 g tarwebloem, dan gebruik je 20 g desempoeder. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de hoeveelheid desempoeder te halveren. Dat betekent een verdubbeling van de rijstijd, dus dan kun je het deeg laten overnachten. Zo geef je het alle tijd voor een optimale smaakontwikkeling.

Meesterlijke desembasis

Ken je de Meestelijke desembasis van bij Robèrt al? Ideaal voor iedereen die de basisbeginselen van desem onder de knie wil krijgen. Te koop in de winkel van bij Robèrt en bij Albert Heijn.

Wij gebruiken (analytische) cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website kunnen bieden.