Ja, dat klopt. In desempoeder zit namelijk ook (een beetje) gedroogde gist. Maar als je in verband met de smaakontwikkeling een langere rijstijd wilt, kan dat nog steeds. Het tempo bepaal je zelf.

Met een klein beetje gist geeft men het desempoeder een soort kickstart, zodat de mensen thuis de desemcultuur goed opgestart krijgen. De kans is namelijk groot dat je thuis niet de ideale omstandigheden hebt om met puur desem te werken. Bovendien moet je met desem wel héél lang wachten tot het deeg genoeg is gerezen, daar wordt het bakken niet per se leuker van. Met een minimale hoeveelheid gist breng je het rijsproces op gang zonder de voordelen (namelijk de rijke smaakontwikkeling) van desem te verliezen.

Vind je toch dat je brood met desempoeder te snel rijst en wil je de smaak liever meer tijd geven om te ontwikkelen? Dan kun je natuurlijk altijd minder desempoeder toevoegen. Stel, je vervangt verse desem door 4% desempoeder, wat redelijk gebruikelijk is. Dan kun je in pak ‘m beet 3-4 uur brood bakken. Voeg je 3% desempoeder toe, dan heb je bijvoorbeeld 6-8 uur nodig. En met 2% desempoeder duurt het nog langer. Zo bepaal je zelf de rijstijd – en dus de tijd die je het deeg geeft om smaak te ontwikkelen.

Wij gebruiken (analytische) cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website kunnen bieden.