Ja, je kúnt brood bakken van alleen rogge. Maar dat wordt dan wel een heel vast brood.

Rogge bevat gluten, maar dat zijn zogezegd ‘slechte’ gluten, die niet goed rijzen. Daarom zit er vaak ook nog wat tarwe in roggebrood: de gluten die daarin zitten, zorgen dat het roggebrood toch nog wat luchtiger wordt. Zelf zou ik altijd aanraden om wat tarwe toe te voegen, maar ‘puur’ roggebrood bakken moet in principe kunnen. Het deeg wordt dan wel zo stevig als dikke klei en is totaal niet meer te vergelijken met ‘gewoon’ brooddeeg…

Omdat je in zo’n geval geen glutenvorming op gang hoeft te brengen, hoef je het deeg ook niet heel uitgebreid te kneden. Dat is dan meer een kwestie van roggemeel en roggebloem heel goed mengen met zout, gist en water. Een tip is ook om een zuurtje toe te voegen, bijvoorbeeld 1% azijn. Dit helpt om het vaste deeg te garen. Het deeg leg je na het mengen meteen in een bakblik, waarna je het wel nog 1-1,5 uur laat rijzen/rusten voordat je het bakt.

Wij gebruiken (analytische) cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website kunnen bieden.