Al gauw na de opnames van Heel Holland Bakt zei finalist Marjolein van Till haar baan als functioneel beheerder bij de thuiszorg op, omdat ze zich op het bakken wil focussen. Wat de toekomst haar precies gaat brengen, weet ze nog niet. Wel weet ze dat ze de komende tijd vooral veel wil leren. En dus kwam ze alvast een dagje meelopen bij onze bakkers en patissiers.

De storm na de finale van Heel Holland Bakt is nog niet gaan liggen voor Marjolein. Nog iedere week wordt ze gebeld voor interviews en ze krijgt veel aanvragen om taarten te bakken. ‘Het is heel hectisch!’, reageert ze op de vraag hoe het met haar gaat. ‘Er zijn zoveel dingen die op je pad komen. Hartstikke leuk, maar je moet uiteindelijk natuurlijk ook wel ergens naartoe gaan werken. Ik weet dat ik hiermee verder wil, maar wil niet de zoveelste zijn met een blog, of alleen vanuit huis taarten bakken. Ik wil iets vernieuwends en iets met inhoud. Voorlopig ga ik investeren in mijn ontwikkeling.’ Toen ze Robèrt om hulp vroeg, nodigde hij haar uit om een dag mee te lopen in de bakkerij. Zo gezegd, zo gedaan.

23 kilo speculaasdeeg
‘Het was heel waardevol om te zien hoe het er hier aan toe gaat’, vertelt Marjolein na afloop van haar meeloopdag. ‘En hoe échte productie gaat, want daar heb ik als thuisbakker natuurlijk geen weet van. Het proces is hier zoveel meer uitgedacht. In de koeling staan een heleboel half afgemaakte taarten klaar voor afwerking. Als je thuis een taart bakt, maak je hem in één keer van begin tot eind. Dan loop je er al snel tegenaan dat het wel heel lastig wordt om er nog iets aan te verdienen…’

Ook de grote hoeveelheden in de bakkerij en patisserie waren natuurlijk nieuw voor Marjolein. ‘Ik heb vanmorgen 23 kilo speculaasdeeg gemaakt, dat doe je thuis niet, haha!’ Efficiëntie zit ’m echter ook vaak in de kleine dingen, ontdekte ze. ‘Toen we bijvoorbeeld de amandelen op de gevulde speculaas legden, kreeg ik van Henry (chocolatier, red.) de tip om mijn handen dichter bij elkaar te houden omdat je dan veel sneller kunt werken. Dat soort praktische dingen zijn eigenlijk heel logisch, maar blijkbaar moet iemand je erop wijzen.’

Technische en inhoudelijke verdieping
Behalve ontwikkeling in de praktijk zoekt Marjolein technische en inhoudelijke verdieping. ‘Daar heb ik ook gesprekken over gevoerd met Robèrt en Pirjo. Robèrt heeft natuurlijk heel veel technische kennis en ik heb gemerkt dat dat óók heel waardevol is in het creatieve proces. Ik heb mezelf alles aangeleerd als het op bakken aankomt, maar de achtergronden en onderbouwing – waaróm doe je iets – ontbreken. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de achtergrond van grondstoffen. Je kunt zoveel zelf maken! Daar wil ik andere mensen ook graag bewust van maken.’

Belofte voor de toekomst
Wat de toekomst uiteindelijk in petto heeft voor Marjolein, zal de tijd leren. Maar voor ons is wel duidelijk: we gaan nog veel van haar horen!

Wij gebruiken (analytische) cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website kunnen bieden.