Wie in mei en juni bij ons in de leerfabriek was, is het vast opgevallen dat ik een paar weken opvallend weinig aanwezig was. Ik was een paar weken in Suriname om daar samen met enkele Belgische collega’s een broodbakker te ondersteunen. Daar droomde ik al lang van: mijn vak uitoefenen om er anderen mee te helpen! En zelf ben ik tijdens het project ook geïnspireerd geraakt!

De Belgen met wie ik in Suriname veel tijd heb doorgebracht, hebben me nieuwe inzichten gegeven. Iedereen weet inmiddels wel hoe dol ik ben op de Belgische stijl van patisserie… Zodra ik weer terug in Oisterwijk was, ben ik begonnen om dat in de praktijk te brengen. Wat onze gasten en bezoekers daarvan merken? Nou, we hebben bijvoorbeeld een aantal nieuwe taartjes met bijbehorende gebakjes aan ons assortiment toegevoegd. De Soleil is een gebakje met een krokante hazelnootbodem, hazelnootmousse en een vulling van met rum geflambeerde mango en ananas. Superlekker! En de nieuwe Vivaldi, ons wisselende seizoensgebak, is een prachtig gebakje met dacquoisebiscuit, pistaches en frambozen. Niet toevallig zijn frambozen ook mijn favoriete zomerfruit! In het zomernummer van ons vernieuwde magazine MEESTERLIJK vind je er nog veel meer informatie over, en deel ik natuurlijk ook een aantal lekkere recepten (maar je begrijpt: het recept van de Vivaldi houden we nog even geheim…).

Canelés de Bordeaux
We hebben ook een nieuwe ‘snack’ in de vorm van de canelé. Deze Franse klassieker is in de 18de eeuw ontstaan in een klooster in Bordeaux en aan de receptuur is sindsdien weinig veranderd. Een anglaise op basis van bloem wordt hoog op smaak gebracht met vanille en rum en gebakken in traditionele koperen vormpjes. Resultaat is een licht en luchtig interieur met gekaramelliseerde, diepbruine korst: de perfecte combinatie van knapperig en zacht! Die koperen vormpjes waren overigens niet eenvoudig om te vinden; in Nederland gebruiken we ze eigenlijk niet. En je kunt ook niet zomaar een ander materiaal gebruiken, want dan krijg je niet die heerlijke combinatie van zacht en krokant. Dat luistert heel nauw. Gelukkig heb ik ze in België kunnen kopen afgelopen week. En het resultaat mag er zijn!

Brood met gefilterd water
Voor brood hoef ik niet naar de zuiderburen om inspiratie op te doen, maar toch is er ook op dit vlak nieuws! Er was afgelopen week een groep van BRITA bij ons in de leerfabriek. Zij maken filters in allerlei vormen om water minder hard te maken, en een heleboel stoffen die we niet in ons water willen hebben eruit te halen. We hebben tijdens een inspiratiesessie meerdere (dezelfde) broden gebakken met gefilterd water. En of het nu toeval is of niet, de broden die we met het ter plaatse gefilterde water hebben gebakken, waren zeker lekkerder. Omdat je via een ionen wisselaar de samenstelling (een ook pH, dus de zuurgraad) kan regelen, lijkt het logisch dat in het deeg andere omzettingen plaatsvinden… We weten na een dag nog niet precies wat het effect is, maar er is een mooie basis gelegd. Dat er nog meer uitkomt, kan eigenlijk niet uitblijven. Dit is bakken voor gevorderden: heerlijk!

 

Fijne dagen!
Robèrt
Meesterlijk magazine

MEESTERLIJK is ons seizoensmagazine met veel achtergronden over grondstoffen, nieuws en trends uit de bakkerij, recepten, antwoorden op bakvragen en meer. Te koop in onze winkel in Oisterwijk, of kijk in onze webshop voor proefnummers en abonnementen!

Wij gebruiken (analytische) cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website kunnen bieden.