Ingrediënten
(voor 25 stuks)

500 g patentbloem
50 g gist
7,5 g zout
50 g basterdsuiker
125 g boter
100 g ei
200 ml melk
25 g citroenrasp
kaneelsuiker

Extra nodig

deegkleedje
olie om te frituren
keukenpapier

Werkwijze

Kneed de helft van de bloem, de gist, de helft van de basterdsuiker, de eieren en de melk tot een deeg. Dek af en laat 25 minuten rijzen.

Kneed de rest van de bloem en basterdsuiker, de boter, het zout en de citroenrasp goed door het deeg. Verdeel het deeg in 25 stukjes en bol op (zie kader ‘Opbollen’). Laat 15 minuten rusten.

Rol de deegbolletjes uit tot lange strengen en knoop ze tot nonnenvotten:

  • Kruis de uiteinden van de strengen over elkaar tot je een lus hebt; zorg dat het ene uiteinde een stukje langer is dan het andere.
  • Twist het langere uiteinde nog eens rond de deegstreng om de kenmerkende nonnenvottenknoop te verkrijgen.

Laat de nonnenvotten nog een laatste keer rijzen, 50 minuten.

Frituur de nonnenvotten op 170 ⁰C in ca. 8 minuten aan beide kanten goudbruin. Laat kort uitlekken op keukenpapier en haal ze door de kaneelsuiker.

Opbollen
  1. Druk het deeg plat en geef het een langwerpige vorm. Leg deze in de lengte voor je neer en rol het deeg naar je toe op.
  2. Druk het deeg voorzichtig plat en rol het nogmaals op. En nog een keer, als dat nodig is.
  3. Plaats je hand schuin tegen de deegbol en rol hem met de zijkant van je hand over de werkbank om de bolvorm af te maken.

Het deeg is nu klaar om te rijzen: het is op spanning en voelt verend aan.

Tip: instructiefilmpjes

Kijk op www.meesterlijkbrood.nl voor een aantal handige instructievideo’s van Robèrt, o.a. over kneden en opbollen.

Kaneelsuiker

Je kunt je eigen kaneelsuiker maken. Je kunt hiervoor kiezen uit kristalsuiker, witte, lichtbruine en donkerbruine basterdsuiker en desgewenst kaneel. In de bakkerij gebruiken we bijvoorbeeld 250 g witte en 250 g bruine basterdsuiker en 10 g kaneel. Kies een mix en verhouding die je zelf lekker vindt!

Wij gebruiken (analytische) cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website kunnen bieden.