In november is het weer zover: onze chocolademaand! Vorig jaar hebben we dat voor het eerst gedaan. We zijn toen onder andere begonnen met de themarondleidingen over chocolade. Die waren een groot succes, dus die gaan dit jaar in de herhaling! Een uur lang neem ik liefhebbers mee achter de schermen van de chocolaterie en vertel alles  over het bruine goud. Wist jij bijvoorbeeld al dat het percentage cacao dat op de verpakking staat, niet per se een teken is van kwaliteit?

Want wat betekent het nu eigenlijk als er op de verpakking van een reep staat dat er 80% cacao in zit? Dat betekent dat er 80% cacaomassa in zit, bestaande uit cacaopoeder en cacaoboter. De overige 20% bestaat bijvoorbeeld uit suiker, vanille, melkpoeder of andere smaakmakers. Veel mensen denken dat hoe groter het percentage cacaomassa is, hoe beter de kwaliteit van de chocolade is.

Maar je kunt beter zeggen: hoe harder de reep knakt, hoe beter de kwaliteit is! Vergelijk het maar met een Koetjesreep, die buigt eerder dan dat hij knakt. Dat heeft weer vooral te maken met het aandeel cacaoboter in de cacaomassa. Hoe hoger het aandeel cacaoboter, hoe beter. Als chocolade goed verwerkt is, wordt de cacaoboter na het afkoelen namelijk weer hard en dat zorgt dan voor die kenmerkende knak.

Het belang van vakmanschap
Als een bepaald type chocolade veel cacaoboter bevat, betekent dat echter nog steeds niet automatisch dat hij zo lekker knakt bij het doorbijten. Als de chocolatier – of jij thuis – de chocolade namelijk wel smelt maar vervolgens niet op de juiste temperatuur verwerkt (tempereert), dan knakt de chocolade na het afkoelen niet. Iedereen kent wel het voorbeeld van de aardbeien gedoopt in chocolade die altijd plakkerig blijven: kwestie van op de verkeerde temperatuur weggelegd. De kristalletjes in de chocolade kunnen dan niet het juiste ‘netwerk’ vormen.

Niet voor niets zie je chocolatiers ook altijd kijken als ze een hap nemen van een bonbon; dat is een soort kwaliteitscontrole. Bonbons moeten maar een heel dun buitenlaagje hebben; dat wijst op chocolade met een groot aandeel cacaoboter en dus op chocolade van kwaliteit. Als de cacaomassa vooral uit cacaopoeder bestaat, lukt het niet om het chocoladelaagje zo dun te krijgen.

Meld je aan voor mijn chocoladerondleiding!
Je merkt al wel: ik kan eindeloos praten over chocolade… Vind je het leuk om meer te weten te komen? Boek dan een plekje voor mijn themarondleidingen op zaterdag 3 en zaterdag 17 november via www.bijrobert.nl. Behalve met heel veel informatie en inspiratie ga je naar huis met een leuke goodiebag.

En natuurlijk kun je daarna, of op elk ander gewenst moment in de chocolademaand, in Keuken Van Leer genieten van de meest originele chocolademelkkaart ooit! De hele maand serveren we de lekkerste chocolademelk uit eigen patisserie met keuze uit zes originele toppings.

Wij gebruiken (analytische) cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website kunnen bieden.