Kennis overdragen, ik ben er gek op. Het maakt me blij en geeft me energie. En hoe leuk is het om óók kinderen meer informatie te geven over wat ze eten?

Het blijft wonderlijk dat we op school leren hoe je een ingewikkelde som kunt oplossen, of waar alle belangrijke steden van de wereld liggen op een topografische kaart, maar niet hoe ons eten wordt gemaakt en hoe échte vanille en verse room eigenlijk smaken. Dat is precies waar we op in gaan zetten in ons nieuwe project: een online bakprogramma voor kinderen tussen de 12 en 16 jaar.

Bakken vanuit basiskennis
Het idee is vooralsnog om iedere week vier video’s te uploaden rondom één thema: drie waarin we op speelse wijze achtergrondinformatie geven over grondstoffen en werkwijzen en één receptvideo waarin ik samen met een jongere uit de doelgroep een product bak dat bij het thema past. Zo kunnen jongeren leren bakken én krijgen ze de nodige achtergrondinformatie. Ik zeg immers altijd: je kunt pas creatief worden als je de basis snapt.

Bij het thema ‘brood’ zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan:

  • Video 1: hoe kneed je een deeg?
  • Video 2: wat is een rijsmiddel?
  • Video 3: wat doet zout in een deeg?
  • Receptvideo: brood bakken!


Conceptfase en pilot
We zitten nu nog in een conceptfase van het bakprogramma. Samen met onderwijsdeskundige Bart Andriessen zitten we in een proeftraject om dit samen met een ROC op te pakken, waarbij leerlingen de kans krijgen om vlieguren in de praktijk te maken. Toekomstige cameraprofessionals, vormgevers, fotografen en andere creatief opgeleide jongeren kunnen in dit project dus ook laten zien wat ze kunnen!

Zondag 21 januari hadden we al vier enthousiaste jonge thuisbakkers te gast in de leerfabriek: Danique, Floor, Stef en Lars. Via Facebook hadden zij gehoor gegeven aan onze oproep wie er mee wil doen aan deze pilot. Nadat ik hen en hun ouders een rondleiding door de bakkerij had gegeven, legden Pirjo en Bart uit wat onze plannen zijn. Gelukkig vinden ze het alle vier leuk! De datum voor de eerste opnames is gepland en half maart moeten de eerste filmpjes klaar zijn. Daarna kijken we wat er nog beter kan en vervolgens kunnen we een vast format ontwikkelen en met een beetje geluk ook al snel beginnen aan de opnames voor het eerste halfjaar.

Wat een gaaf project, ik heb er zin in! Ik houd je hier en op Facebook uiteraard op de hoogte van het laatste nieuws.

Fijne dagen!
Robèrt

Wij gebruiken (analytische) cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website kunnen bieden.