Deze week viel onze jongste en misschien wel fanatiekste bakker Gerrit Huckriede drie keer in de prijzen op de BakkersVakWedstrijden in Drachten. Zijn brioche automne werd eerste in de innovatieklasse en in de categorie croissants en stol behaalde hij de tweede plek.

Wie Gerrit kent, weet dat hij een gedreven jongen met ambitie is. Na zijn bakkersopleiding in Almelo kwam hij twee jaar geleden bij ons in de bakkerij werken. Zijn missie? De absolute top van het vakgebied behalen. Dat betekent heel veel productie draaien, keihard trainen voor vakwedstrijden en jezelf blijven uitdagen en ontwikkelen. Robèrt ziet hij hierin als coach. ‘Robèrt helpt me mooie, vernieuwende en vooral lekkere producten te maken. Met zijn vakkennis en ervaring met wedstrijden op hoog niveau weet hij precies de juiste snaar te raken.’

Innovatieprijs
Hard werken wordt beloond. Dat bleek wel op de BakkersVakWedstrijden in Drachten deze week, waar de vakbekwaamheid van deelnemers in verschillende categorieën wordt getoetst. 162 deelnemers uit het hele land deden mee, in totaal beoordeelde de vakjury 1200 producten. In de innovatieklasse werd de brioche automne van Gerrit als beste beoordeeld.

De brioche automne bestaat uit een luchtig briochedeeg met een vulling van kalfsstoofvlees en gekaramelliseerde appel en een topping van bietencrémeux. ‘Eigenlijk is dit product ontstaan uit een samenspel van alle onderdelen van het bedrijf’, aldus Gerrit. ‘Vanuit Kafé Van Leer kwam de vraag of we niet een mooi gevuld herfstbroodje konden ontwikkelen voor de menukaart. Vanuit de bakkerij kwam het idee voor het briochebroodje, chef-kok Luuk Broos maakte een hachee met appel en collega’s in de patisserie hielpen bij de afwerking en presentatie.’ Het resultaat na een poosje experimenteren en trainen is een origineel, vernieuwend en vakkundig uitgevoerd product, aldus de vakjury in Drachten.

Stol en croissants
Behalve de eerste prijs in de innovatieklasse won Gerrit de tweede plek in de categorieën stol en croissants. Voor de stol trainde Gerrit bij Hans Som, coach van het Nederlands BoulangerieTeam. ‘Daar hebben we tien stolrecepten uitgeprobeerd en naast elkaar gelegd. De stol met de mooiste structuur en beste bite hebben we uitgekozen en na zo’n drie maanden oefenen ingeleverd voor de wedstrijd.’

De frambozencroissants met een vulling van pistachespijs die Gerrit inleverde zou je zijn signatuurproduct kunnen noemen. Zo’n twee jaar geleden maakte hij ze voor het eerst. ‘Ik had ze gezien in het buitenland en ben toen zelf gaan experimenteren met verschillende kleuren en smaken.’ Deze variant krijgt z’n rode kleur van gedroogde framboos en leverde begin 2017 de eerste prijs op tijdens het Europees kampioenschap in Lyon. En in Drachten vielen ze dus opnieuw in de prijzen.

Op naar de volgende
Zijn er behalve een volle prijzenkast nog meer redenen voor Gerrit om mee te doen aan vakwedstrijden? ‘Het houdt je scherp, het motiveert en je weet wat er buiten je eigen bakkerij allemaal gebeurt.’ Is hij dan nu ook alweer bezig met de volgende wedstrijd? ‘Nog even niet. Hier focussen we voorlopig op de feestdagen en productie draaien. Volgend jaar weer trainen voor een nieuw doel.’

PS Benieuwd naar Gerrits prijswinnende stol?
Hij is nog tot en met de feestdagen verkrijgbaar in onze winkel.

Wij gebruiken (analytische) cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website kunnen bieden.