Ingrediënten

500 g bladerdeeg
2-3 peren, geschild, klokhuis verwijderd, in partjes
300 g amandelspijs
kaneelsuiker
losgeklopt ei

Extra nodig

deegroller
deegprikker of vork
(gekartelde) ring van 24 cm Ø
kwastje
spuitzak
mesje
bakplaat, ingevet

Werkwijze

Rol het bladerdeeg uit tot een rechthoekige lap van ca. 2 mm dik (minimaal 50 x 25 cm). Snijd de rechthoek in de breedte doormidden. Leg één deeghelft opzij. Rol de andere helft nog iets dunner uit en prik er met een deegprikker of vork heel veel gaatjes in om te voorkomen dat het bladerdeeg te veel gaat werken.

Leg het deeg op de bakplaat. Druk de ring zachtjes in het deeg om de uiteindelijke vorm van de taart alvast aan te geven, maar druk nog niet helemaal door het deeg heen. Bestrijk het deeg binnen de vorm licht met water.

Slap de amandelspijs iets af met losgeklopt ei, tot je een spuitbare massa hebt. Doe de amandelspijs in de spuitzak en spuit de vulling in de gemarkeerde deegring; blijf een stukje van de rand. Leg de partjes peer in spiraalvorm op de spijsvulling en bestrooi naar smaak met kaneelsuiker. Dek af met het apart gehouden bladerdeeg. Druk nu de ring rondom de vulling door de beide deeglagen heen; de vulling is direct mooi ingesloten. Strijk het deeg af met ei en laat 30 minuten rusten.

Verwarm de oven voor op 180 ⁰C.

Bestrijk het deeg nogmaals met ei. Teken met een mesje een decoratief patroon in het deeg en bak de pithivier ca. 30 minuten in de oven, of tot de vulling gaar en het bladerdeeg mooi goudbruin is.

Driekoningengebak

De pithivier wordt ook wel galette des rois genoemd en wordt veel geserveerd met Driekoningen. Traditioneel verstopt men dan een boon in het gebak: wie hem vindt, is koning voor een dag! Je kunt hiervoor ook een klein stenen figuurtje of een hele amandel gebruiken, als het maar hittebestendig is.

Zoet of hartig

Je kunt de pithivier vullen met wat je maar wilt. Denk behalve aan spijs met fruit bijvoorbeeld eens aan een hartige ragout.

Themacursus Bladerdeeg

Er gaat niets boven écht vers, zelfgemaakt bladerdeeg! Wil je onder begeleiding van ons team leren hoe je daarbij te werk gaat? Geef je dan op voor onze tweedaagse themacursus Bladerdeeg.

  • 4 soorten bladerdeeg
  • Praktische tips & tricks
  • Kennis + oefening = vaardigheid
Wij gebruiken (analytische) cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website kunnen bieden.