Er zijn veel productgroepen die bakkers in de loop der jaren hebben ‘afgestaan’ aan de industrie… Snoepjes bijvoorbeeld, maar ook snacks (kroketten) en maaltijdcomponenten zoals soepen, sauzen, ragout – en vergeet de slaatjes niet! In de oude schoolboeken van mijn vader en opa lees je nog precies hoe je deze producten maakt, maar tegenwoordig zie je dat nauwelijks nog.

Toen we in 2013 wisten dat we naar de leerfabriek zouden verhuizen, wist ik één ding zeker: dan wil ik álle aspecten van mijn vak gaan uitoefenen. Dat dit nog niet helemaal gelukt is, vind ik soms moeilijk. Ik kan een beetje ongeduldig zijn… Stapje voor stapje probeer ik de oude ambachten in ons assortiment te laten terugkeren. Zo zijn we de afgelopen weken heel druk bezig geweest om snoepjes de winkel in te krijgen – ik vergeet de tijd als ik zo aan het verfijnen ben! We hebben zuurtjes, winegums, gedrageerd fruit en marshmallows, maar ook aardbeien, kersen en appeltjes van marsepein. Het is meteen een vrolijk gezicht in de winkel!
En als de keuken in Kafé Van Leer straks klaar is, moeten daar de lekkerste ambachtelijke kroketten op het menu staan. Van kalfs- tot kaas- en van garnalen- tot groentekroket. We moeten nog even verder experimenteren, maar ze komen eraan!

Terug naar oude technieken
Ook de collega’s worden er heel enthousiast van om met deze producten aan de slag te gaan. Jonge mensen vinden het helemaal niet leuk om te werken met halffabrikaten of ingekochte producten. Waarom de vakscholen niet meer teruggrijpen op de oude technieken is mij een raadsel. Zelfs als je niet alles ooit gaat maken wat je op school leert, is het waardevol en inspirerend om het te leren. Je krijgt meer handvatten om te variëren en het vak wordt er gewoonweg zoveel leuker van.

Fijne dagen!
Robèrt

 

Zelf ook eens marshmallows maken?

Hier vind je een basisrecept.

Wij gebruiken (analytische) cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website kunnen bieden.