Wat was ik stiekem nog nerveus bij de allereerste try-out van mijn theatershow in Oosterhout! Gelukkig hadden we alles heel vaak doorgenomen: tal van repetitiedagen zijn eraan voorafgegaan. Maar toen was het ineens toch echt zover. Wat zouden de mensen ervan vinden?

Nog nooit eerder was het zo van belang dat de bezoekers blij worden van wat ik doe. En nog bijna nooit eerder heb ik er – op het moment suprême – zo alleen voor gestaan. De voorstelling is een productie van vele mensen, maar ja, op het moment ik daar voor het doek sta, ziet het publiek alleen mij en niemand anders.

Gelukkig ging het die eerste keer over het geheel genomen al heel goed! Het fijne is dat ik tijdens de voorstellingen de hele avond lang over mijn passie mag praten en het publiek dingen mag laten proeven. Ik hoef dus niet te acteren, ik vertel óns verhaal. Dat maakt het zo dichtbij dat je eigenlijk bijna geen fouten kunt maken.

Last-minute stress
Toch zijn er genoeg dingen die spannend bleven, die eerste avond op het podium. Hoe zou het bijvoorbeeld met het publiek gaan als ik ze uitnodig op het podium? Want ja, je komt als bezoeker écht bij mij aan tafel zitten. Dat bleek gelukkig goed uit te pakken. Terwijl ik vertel, loop ik tussen het publiek door, en na verloop van tijd gingen mensen ook vragen stellen. Die interactie vond ik oprecht bijzonder.

Daarnaast was het hele gebeuren de eerste keer nog een behoorlijke uitdaging voor de technische crew. Niet alleen moet ik eerst in de zaal en vervolgens op het podium goed verstaanbaar zijn voor iedereen, ook neem ik het publiek met zestig meter filmdoek rondóm het podium nog verder mee in mijn bakkerswereld. Dat is nog niet zo vaak gedaan in de theaterwereld en zorgde last-minute nog voor de nodige stress…

Genieten op het podium
Inmiddels zijn we alweer een aantal voorstellingen verder en ben ik wat meer gewend op het podium. Zeker na de ‘officiële’ première in Tilburg – waar veel collega’s en andere bekenden in de zaal zaten – en de perspremière in Eindhoven is de ergste spanning er wel af. Ik geniet er echt van! Het leuke is ook dat alle collega’s zo meeleven. Pirjo had op de avond van de try-out een aantal korte filmpjes gemaakt en die in onze bedrijfsappgroep gezet. Ik las alle reacties natuurlijk pas achteraf, maar het deed mij ongelofelijk goed dat ze er op deze manier toch een beetje bij waren. En veel van de collega’s hebben de voorstelling inmiddels zelf ook live gezien – en aan het eind van de avond óók een hartelijk applaus mogen ontvangen.

In februari en maart 2019 volgen nog dertien voorstellingen. Ik heb er nu al zin in!

Foto: Wim Lanser

Speellijst

Nas een tourstop in december en januari volgen in februari en maart 2019 nog veertien voorstellingen van bij Robèrt… Een theatrale foodexperience in theaters in heel Nederland.

Heb jij nog geen kaarten? Ga naar www.bijrobert.nl voor de speellijst en ticketverkoop.

Wij gebruiken (analytische) cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website kunnen bieden.