Ingrediënten

Stap 1: het deeg
350 g koekzoet (of honing)
100 ml water
450 g roggebloem, gezeefd
zonnebloemolie

Stap 2: afwerking
90 g koekzoet (of honing)
9 g speculaaskruiden (of meer naar smaak)
9 g baking soda
12 g anijszaad
losgeklopt ei om af te strijken
gehakte amandelen of parelsuiker (optioneel)

Extra nodig

plasticfolie
deegroller
bakplaat, bekleed met bakpapier
kwastje

Stap 1: het deeg

Breng het water aan de kook met de koekzoet.

Voeg de kokende massa al roerende toe aan de roggebloem. Meng goed en stort het deeg uit op een plaatje.

Olie het deeg licht in met zonnebloemolie, verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 24 uur rusten.

Stap 2: afwerking

Verwarm de oven voor op 200 ⁰C.

Draai het deeg nog even goed door. Voeg de ingrediënten van stap 2 één voor één toe en meng goed. Het deeg is nu klaar voor gebruik.

Rol het deeg uit tot een plak van ca. 7-10 mm dik en snijd het in de gewenste vorm, rechthoeken bijvoorbeeld. Leg de taaitaai minimaal 4 cm uit elkaar op de bakplaat, bestrijk lichtjes met ei en bestrooi eventueel met gehakte amandelen of parelsuiker. Bak ze in de oven tot ze mooi gaar zijn; de precieze baktijd is afhankelijk van de grootte van de taaitaai.

Pepernoten

Van hetzelfde deeg maak je ook de échte bakkerspepernoten! 

Rol strengen van het deeg en snijd er plakjes van. Rol met een beetje olie aan je handen bolletjes van de plakjes en leg die tegen elkaar aan op de bakplaat (niet te hard drukken!).

Bak de pepernoten op 200 ⁰C tot ze gaar zijn. Ze bakken aan elkaar vast, maar maak je geen zorgen: als je ze na het bakken meteen losmaakt, krijg je prachtige pepernoten!

Wij gebruiken (analytische) cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website kunnen bieden.