Wat er gebeurt als ik te horen krijg dat ik door technische veranderingen op kantoor een heel weekend niet kan werken? Eerste reactie: paniek! Tweede reactie: op zoek naar alternatieven. En die zijn er in ons bedrijf gelukkig genoeg.

Als gast bij ons in de leerfabriek kun je goed zien dat er hard wordt gewerkt. In de bakkerij zie je hoe onze bakkers ons desembrood bakken en hoe onze patissiers al die mooie gebakjes maken, en in Kafé Van Leer is het vanachter de bar en vanuit de keuken een komen en gaan van koffie, thee, gebak en met aandacht bereide gerechten.

Boven de bakkerij hebben we natuurlijk nog het leslokaal, waar onze gastvrouwen en docenten onze cursisten onvergetelijke dagen verzorgen. Maar boven zit ook ons kantoor met een – inmiddels – groep collega’s die het werk doen dat minder duidelijk zichtbaar is als je hier rondloopt. Hoewel, als je hier ooit bent geweest heb je waarschijnlijk wel de posters in de glazen gang gezien, de menukaarten van Kafé Van Leer en nummers van ons magazine bij Robèrt in de leer(fabriek), om maar een paar voorbeelden te noemen… Maar dan hebben we het nog niet gehad over alle mails die we beantwoorden, over de bestellingen van B2B-klanten die we verwerken en over de boekhouding… Kortom: achter de schermen zijn we gewoon een bedrijf als alle andere!

Computerverslaving?
Voor al die werkzaamheden op kantoor zijn we afhankelijk van computers. We werken al een jaar of tien in de ‘cloud’, wat ons heel goed bevalt. In het paasweekend stappen we over op een andere provider, Into, wat betekent dat we ons daarna een andere manier van werken moeten aanleren. Dat vinden we best spannend, maar ook in de positieve zin van het woord: het nieuwe systeem gaat ons nieuwe mogelijkheden en efficiënte oplossingen bieden. De afgelopen weken hebben ze vanuit Into al wat nieuwe zaken geïnstalleerd en we hebben met ons kantoorteam een training gehad. Daarin kregen we ook te horen dat we het hele paasweekend niet bij onze mail of bestanden kunnen…

Dat was een schok! Ineens realiseerde ik me dat ik thuis eigenlijk altijd de computer wel een keer aanzet. Ook na een dag werken en in het weekend; sommige dingen moeten nu eenmaal af. Vaak kies ik er dan voor om in alle rust te gaan zitten voor dingen die wat meer tijd kosten en mij ook energie geven. Teksten schrijven voor het magazine bijvoorbeeld, of gave nieuwe plannen uitwerken.

Meedraaien ‘op de vloer’
Het idee dat ik met Pasen ruim drie dagen helemaal niets kan doen, is alsof ik net zo hard cold turkey ga als een drugsverslaafde die moet afkicken… Wat een confronterend inzicht! Mijn eerste reactie in die cursus was dus richting andere collega’s: kan iemand mij nog gebruiken op de vloer?! Anne-Marie, bedrijfsleidster van Kafé Van Leer, zei meteen dat ze nog wel extra hulp kon gebruiken bij de Paasbrunches op eerste en tweede paasdag. Ik werd meteen al rustiger. Een paar dagen lekker mijn handen laten wapperen en meedraaien vind ik altijd leuk, maar ik gun mezelf daar te weinig tijd voor. Nu is dat dus een mooi alternatief voor achter de computer kruipen. Kom maar op met die Paasbrunches: ik heb er zin in!

Wij gebruiken (analytische) cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website kunnen bieden.