Vorige week was ik te gast bij GAST, een pop-uprestaurant in de Bossche Mariakapel ter gelegenheid van het themajaar We Are Food. Gedurende dit themajaar koken hier verschillende Brabantse chefs die zijn aangesloten bij Noord-Brabant Culinair (NBC), waarin de beste restaurants van Brabant zich hebben verenigd met als doel Noord-Brabant op de kaart te zetten als dé bourgondische provincie en Brabants culinaire erfgoed te behouden. Beide thema’s komen ook terug in We Are Food 2018. Een mooi initiatief!

Nu moet ik wel eerlijk zeggen dat ik er nog weinig van hoor als consument. En dat vind ik oprecht jammer. We zijn de Europese Regio van de Gastronomie 2018, dus je mag verwachten dat we daar ook met z’n allen wat beter van worden? We hebben ook veel om trots op te zijn als je het mij vraagt! Niet voor niets kent men ons Brabanders het meest van het bourgondische leven en de vele goede restaurants. De officiële aftrap van We Are Food is 1 maart, dus hopelijk komt er vanaf dat moment wat meer publiciteit los. Van sommige plannen heb ik al wel iets gehoord in de spreekwoordelijke wandelgangen, denk aan speciale fietsroutes en dus GAST in de Bossche Mariakapel. En elke maand staat een ander thema centraal: van voedselverspilling tot de Brabantse keuken.

Te GAST bij Soenil Bahadoer
Maar goed, terug naar afgelopen vrijdag. De chef die de eer had GAST te openen, was Soenil Bahadoer. Deze man heeft twee sterren bij elkaar gekookt in zijn restaurant De Lindehof in Nuenen. Het leek me nog niet meevallen om voor zoveel mensen een even goed diner neer te zetten als in de vertrouwde omgeving van je eigen restaurant… Maar het ging hem en zijn team erg goed af. Het thema van de avond was ‘Soenil loves Vincent’. Juist, Vincent van Gogh. De insteek was passie, strijd en volharding, koken zoals Vincent van Gogh schilderde. De chefs van NBC volgen hun roeping immers met dezelfde passie en toewijding als de beroemde Hollandse meester.

Ook de aankleding was prachtig. Een kerk is natuurlijk een geweldig decor als het er aangenaam warm is (en dat was het), en dat werd nog bijzonderder door de verlichting. In de kapel werden speciale bewegende beelden geprojecteerd, passend bij het thema. Zo rondom de glas-in-loodramen gaf dat natuurlijk een prachtig effect. Het maakte de avond tot een memorabele belevenis en ik ben heel benieuwd naar de invulling van de andere chefs. Voor herhaling vatbaar dus wat mij betreft, gelukkig heb ik nog zo’n tien maanden om een keertje terug te gaan.

Fijne dagen!
Robèrt

Wij gebruiken (analytische) cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website kunnen bieden.